Berätta lite kort om du själv?
Jag har sedan barnsben varit intresserad av design och innovation – men fick en väckarklocka när jag började på Beckmans designhögskola för 10 år sedan . Där och då jag insåg att; fasen, vi behöver inte fler ohållbara prylar i världen. Jag började då arbeta för hur man kunde genom design och psykologi skapa tjänster och platser som får folk att bete sig mer hållbart – och i längden förvandlades detta till att jag tillsammans med en psykolog, beteendekonom och miljöekonom startade Beteendelabbet ihop.
Vad ska du tala om på Samhällsbyggnadsdagarna?
Jag ska prata psykologin bakom hur vi människor fattar beslut i vår vardag och varför vi ibland har svårt att gå från vilja till handling. Många gånger vill vi ju göra rätt för oss – men ändå gör vi det inte. Sen ska jag prata om hur vi på Beteendelabbet arbetar med nudging genom att designa tjänster, platser och produkter som hjälper folk att gå från vilja till handling.
Vad är Nudging?
Nudging handlar om att genom att förstå sig på psykologin bakom hur vi människor fattar beslut, designa beslutsmiljöer som göra det lätt att göra rätt – utan att använda morot eller piska eller för den delen begränsa det fria valet. T.e.x. Förbjuda skräpmat räknas inte som en nudge – men att flytta frukt till den attraktiva platsen vid kassan är en nudge.
Hur kan man genom design och psykologi få människor att minska sitt matvinn?
I ett innovationsprojekt som jag på Beteendelabbet arbetade med tillsammans med HSB Living Lab så undersökte vi just detta! Vi lyckades minska matavfallet med hela 12 % (och matsvinnet förmodligen ännu mer) genom att de boende fick ta hand om höns. Här kan du läsa mer om projektet! http://beteendelabbet.se/portfolio/hsb-minska-matsvinn-hushall/
Vilka beteendeutmaningar finns det på byggarbetsplatser?
Det finns såklart många beteendeutmaningar på byggarbetsplatsen. Vi har arbetat med två. Den ena handlar om säkerhet och förebyggande insatser att minska skador. Utmaningen ligger i att många inte rapporterar skador eller risk till skador för att det kan kännas lite larvigt eller tar dyrbar tid. Den andra beteendeutmaning på arbetsplatsen handlar om återvinning, att man helt enkelt inte slänger material i rätt kärl. Det finns flera anledningar till detta. Dels finns en mängd olika typer av material som används, vilket kan göra det lite tidskrävande att sortera allt korrekt. Samtidigt består ofta arbetskraften på en byggarbetsplats av många olika underentreprenörer vilket kan göra det svårt att få alla informerade och göra likadant.
Hur arbetar ni för förebygga skador på byggarbetsplatser?
Förebyggande av skador är ett aktivt arbete och bygger på kontinuerlig rapportering och kommunikation. Vi har därför som ett första steg fokuserat på att förbättra möjligheten till rapportering av skaderisk och även skador som inträffat eftersom vi märkt att det idag ofta existerar en väldigt stor underrapportering. Genom att göra det tydligare på arbetsplatsen vad som bör rapporteras och göra det lätt att göra rätt hoppas vi kunna skapa en ökad rapportering som kan förebygga framtida skador och olyckor.
Vad är Carpe diem-fällan? Hur ska vi göra för att inte trilla dit?
Carpe diem-fällan är en vanlig tankefälla där vi fokuserar lite för mycket på nuet och belöningen idag samtidigt som vi glömmer bort morgondagens konsekvenser. Många kan säkert relatera till de kortsiktiga “här och nu”-besluten vi tar idag men som vi ångrar några dagar senare. Det kan vara allt ifrån att ta fika när man planerat att göra en arbetsuppgift till att man glömmer rapportera en olycka för att man istället för att göra det i stunden säger att man ska göra det senare. En lösning kan vara att flytta de positiva framtida konsekvenserna närmare – kan vi göra arbetsuppgiften mer belönande? Kanske göra den tillsammans med en kollega eller använda fikat som en belöning? Vi kan även undvika att trilla dit genom att göra det önskade valet lättare, att man gällande rapportering, som på en av våra byggnadsarbetsplats projekt, bara behöver ringa och lämna ett kort meddelande i en röstbrevlåda.